Διατροφή υπέρ ανηλίκου τέκνου σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα

Το ανήλικο τέκνο δικαιούται αποζημίωση για τη διατροφή που θα λάμβανε από τη μητέρα του - θύμα θανατηφόρου αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Ας δούμε το απόσπασμα μία σχετικής δικαστικής απόφασης: 

"Η θανούσα Χ... είχε τελέσει νόμιμο γάμο με τον Χ.... (οδηγό του ζημιογόνου οχήματος) το έτος ..... και μαζί είχαν αποκτήσει ένα ανήλικο τέκνο, τον ενάγοντα Ο.... (γεννηθείς στις ....., ηλικίας, κατά το χρόνο θανάτου της μητέρας του 8 ετών και κατά τον χρόνο άσκησης της αγωγής 12 ετών. Η θανούσα, κατά τον χρόνο θανάτου της, ήταν ηλικίας 42 ετών. 

Πριν το επίδικο θανατηφόρο αυτοκινητστικό ατύχημα δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στον κλάδο τουριστικών επιχειρήσεων (ως πτυχιούχος των Τ.Ε.Ι. τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων), όπως άλλωστε και δεν αμφισβητείται, και συγκεκριμένα ήταν διαχειρίστρια και συνεταίρος, κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, στην εταιρία με την επωνυμία "....." με σκοπό την άσκηση επιχείρησης πρακτορείου ταξιδιών, έκδοση εισιτηρίων κλπ., διατηρώντας προς τούτο τουριστικό γραφείο, ήταν δε υγιής, αρτιμελής και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας της και των πορισμάτων της επιστήμης περί του μέσου όρου της ανθρώπινης ζωής, θα ζούσε με πιθανότητα καθόλο το επίδικο χρονικό διάστημα ήτοι από το έτος .... έως και το ...., κατά το οποίο και θα εξακολουθούσε να ασκεί το ίδιο ως άνω επάγγελμα, αποκερδαίνοντας κατά μέσον όρο το ποσό των 3.000 ευρώ μηνιαίως.

 Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του ανηλίκου, ηλικίας κατά το χρόνο του ένδικου θανατηφόρου αυτοκινητιστικού ατυχήματος 41 ετών, είναι πτυχιούχος Πολυτεχνείου της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ήταν μόνιμος υπάλληλος στην ".....", με μηνιαίες μικτές αποδοχές 4.100 ευρώ και καθαρές 2.100 ευρώ, όπως άλλωστε και δεν αμφισβητείται. Συνεπεία όμως του ως άνω τραυματισμού του στο ένδικο ατύχημα κατέστη ανίκανος προς εργασία και συνταξιοδοτήθηκε από το έτος ...., λαμβάνοντας από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ως σύνταξη ποσό, που ανέρχεται κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής, σε 1.393,37 ευρώ μηνιαίως. 

Λόγω δε του θανάτου της συζύγου του, λαμβάνει, από τον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (Ο.Α.Ε.Ε), αυτός μεν το ποσό των 109,50 ευρώ μηνιαίως ως σύνταξη, το δε ως άνω ανήλικο τέκνο τους το ποσό των 328,50 ευρώ μηνιαίως. 

Επίσης, σε αμφότερους τους ανωτέρω, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι της θανούσας (συζύγου και μητέρας αντίστοιχα) περιήλθε, κατά ποσοστό 75% και 25% εξ αδιαιρέτου αντίστοιχα, μια οικία στο χωριό Σ... και ένας αγρός εκτάσεως 10 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, περιουσιακά στοιχεία τα οποία ουδέν εισόδημα αποδίδουν. 

Πέραν των ανωτέρω τόσον ο πατέρας όσον και ο ενάγων ανήλικος στερούνται οποιασδήποτε άλλης περιουσίας ή εισοδημάτων, διαμένουν δε μαζί σε ευρισκόμενο στην ...... (οδός ...) ιδιόκτητο διαμέρισμα, το οποίο αποκτήθηκε το έτος ...., με δάνειο ύψους 380.000 ευρώ, διάρκειας (30) ετών σε εξόφληση του οποίου ο πατέρας του ανηλίκου καταβάλλει μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση ποσού 1.680 ευρώ. 

Εξάλλου, ο ανήλικος - ενάγων κατά τον χρόνο θανάτου της μητέρας του ήταν μαθητής του Δημοτικού στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ...., στη συνέχεια όμως φοιτά σε Δημόσιο Σχολείο, όπου κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής ήταν μαθητής της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού. 

Επίσης παρακολουθεί α) ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικής γλώσσας, αντί 120 ευρώ μηνιαίως ήτοι 1.440 ευρώ ετησίως, β) μαθήματα Ιστιοπλοΐας ως μέλος του ναυτικού Αθλητικού Ομίλου ...., αντί συνδρομής ύψους 60 ευρώ μηνιαίως, ενώ συμμετέχει και σε Πρωταθλητικούς Αγώνες. 

Οι υπόλοιπες δαπάνες συντήρησης, ανατροφής και εκπαίδευσης είναι οι συνήθεις για παιδιά της ηλικίας του που ζουν υπό τις ίδιες με εκείνο συνθήκες. Ακόμη, ο ανήλικος κατά το χρόνο θανάτου της μητέρας του στερούνταν εισοδημάτων ή περιουσίας και δεν μπορούσε να διαθρέψει τον εαυτό του με δικά του μέσα, αλλά διατρέφονταν από τους γονείς του. 

Με βάση τις προεκτεθείσες οικονομικές δυνατότητες των τελευταίων, η ανάλογη διατροφή του ανηλίκου, προσδιοριζόμενη από τις ανάγκες του, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του, περιλαμβάνουσα όλες τις αναγκαίες για διατροφή, ένδυση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία δαπάνες, διαμορφώνεται για το επίδικο χρονικό διάστημα από την άσκηση της αγωγής μέχρι και την ενηλικίωση του στις ......., στο ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως, που κάλυπταν και οι δύο γονείς του από τις εργασίες τους, αλλά και με τις προσωπικές τους υπηρεσίες ο καθένας. 

Από το ποσό αυτό, η μεν μητέρα του θα ζούσε και θα εξακολουθούσε να του παρέχει διατροφή, με βάσιμη πιθανότητα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, αν δεν μεσολαβούσε ο θάνατος της στο ένδικο αυτοκινητιστικό ατύχημα, ανερχόμενη (κατά την συμβολή της) σε 670 ευρώ μηνιαίως, ενώ κατά τα λοιπά συμμετέχει και ο πατέρας του με τα ως άνω εισοδήματα του και την προσφορά της προσωπικής του εργασίας για την περιποίηση και φροντίδα του, γενομένης εν μέρει δεκτής, ως ουσιαστικά βάσιμης, της νόμιμης κατ' άρθρο 1489 εδ. 2 ΑΚ ένστασης της εναγομένης περί συνεισφοράς αυτού, αλλά και την οποία συνεισφορά και ο ίδιος ενάγων ανήλικος επικαλείται στην αγωγή του. 

Έτσι, λόγω του θανάτου της, το ανήλικο αυτό τέκνο της αποστερήθηκε την ανάλογη διατροφή, την οποία δικαιούται, ύψους, κατά τα προεκτεθέντα, 670 ευρώ μηνιαίως. Από το ποσό αυτό, όμως, πρέπει να αφαιρεθεί ποσό 328,50€, το οποίο μετά το θάνατο της μητέρας του λαμβάνει από τον ασφαλιστικό της φορέα (ΟΑΕΕ), όπως προαναφέρθηκε. 

Έτσι, αυτό (ανήλικο), εκπροσωπούμενο από τον ως άνω διορισθέντα με δικαστική απόφαση Ειδικό Επίτροπο ....., δικαιούται να λάβει ως αποζημίωση για τη στερηθείσα από την μητέρα του διατροφή το ποσόν των 341,5 € μηνιαίως, για το επίδικο χρονικό διάστημα, νομιμότοκα."

Θέλετε πληρέστερη ενημέρωση για αποζημίωση λόγω θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος;

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Από το θάνατο της μητέρας ανηλίκου τέκνου σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα δημιουργείται δικαίωμα αποζημίωσης του ανηλίκου τέκνου για διατροφή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ