Αποζημίωση αστυνομικού για αναπηρία από αυτοκινητιστικό ατύχημα

Θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος που κρίθηκε υπηρεσιακώς μερικά ανίκανος για εργασία δικαιούται την ειδική αποζημίωση προς χρηματική αποκατάσταση των δυσμενών επιπτώσεων της αναπηρίας στο μέλλον του.

Δικαιούται επίσης τη συνήθη χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του ( αναπηρία ) στο αυτοκινητιστικό ατύχημα .

Η Υπηρεσία κρίνει τον ένστολο μερικά ανίκανο για εργασία (υπηρεσία) και τον μετατάσσει σε εργασία γραφείου χωρίς όπλο με απόφαση της υγειονομικής επιτροπής της υπηρεσίας του .

Ειδικότερα η απόφαση που έχω επιλέξει για το θέμα αυτό έχει κατά το ενδιαφέρον για το θέμα μας τμήμα ως ακολούθως: 

Ο ενάγων τραυματίστηκε κατά το αυτοκινητιστικό ατύχημα, συνεπεία της παράσυρσης του από διερχόμενο όχημα που οδηγούσε ο πρώτος εναγόμενος. 

Άμεσα διακομίστηκε διασωληνωμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο και εισήχθη επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. 

Από την αρχική κλινική εκτίμηση και τον παρακλινικό έλεγχο διαπιστώθηκαν κατάγματα ηβοϊσχιακών κλάδων λεκάνης αμφω, κάταγμα ιερού οστού ΔΕ, θλάση πνεύμονα (ΔΕ), συντριπτικό διαυποτροχαντήριο κάταγμα (ΔΕ) μηριαίου. 

Την επομένη ημέρα ο ενάγων υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ανάταξης και οστεοσύνθεσης του συντριπτικού διαυποτροχαντηρίου κατάγματος ΔΕ μηριαίου με ενδομυελική ήλωση, ενώ την επομένη ημέρα εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποσωληνωμένος, σε καλή γενική κατάσταση και αιμοδυναμικά σταθερός. 

Παρέμεινε στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου για νοσηλεία επί ένα μήνα.

Έλαβε εξιτήριο με οδηγίες και ένδειξη 45 ημερών αναρρωτικής αδείας. 

Ακολούθησε μακροχρόνιο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης διάρκειας 9 μηνών. 

Κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έλαβε διαδοχικώς συνολικά 17 μήνες αναρρωτική άδεια. Με απόφαση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Υπηρεσίας του κρίθηκε ανίκανος για ( εργασία ) ενεργό υπηρεσία, ικανός δε για υπηρεσία γραφείου χωρίς να φέρει όπλο. 

Περαιτέρω, κατά την κλινική εξέταση που πραγματοποίησε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Ορθοπεδικός Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής διαπιστώθηκαν τα εξής: 1) εμφανής ουλή ΔΕ μηριαίου μήκους 5 cm, πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα, 2) έγκαυμα μήκους 6 cm στην πρόσθια έσω επιφάνεια ΔΕ μηριαίου, απότοκο του αρχικού τραυματισμού, 3) κάμψη ΑΡ ισχίου 135ο, κάμψη ΔΕ ισχίου 90ο (με stop περαιτέρω κάμψης ΔΕ ισχίου), 4) έκταση ΑΡ και ΔΕ ισχίου 30ο, 5) απαγωγή ΑΡ ισχίου 50ο , απαγωγή ΔΕ ισχίου 45ο, 6) προσαγωγή ΑΡ και ΔΕ ισχίου 30ο, 7) εξωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 45ο, εξωτερική στροφή ΔΕ ισχίου 15ο, 8) εσωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 35ο, εσωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 15ο, 9) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς λαγονοψοίτη ΑΡ 5/5 και ΔΕ 4/5 (κατά MRC), 10) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς τετρακεφάλου ΑΡ 5/5 και ΔΕ 5/5 (κατά MRC), 11) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς οπισθίων μηριαίων μυών ΑΡ 5/5 και ΔΕ 5/5 (κατά MRC), 12) κινήσεις κορμού κατά την κλινική εξέταση (κάμψη, έκταση, πλάγιες κλίσεις, στροφές) φυσιολογικές χωρίς λειτουργικά ενοχλήματα, 13) εκτίμηση δοκιμασίας Trendelenburg, χωρίς παθολογικά ευρήματα και στα δύο ισχία, 14) στήριξη στις μύτες των ποδιών και στις πτέρνες αμφω, χωρίς παθολογικά ευρήματα, 15) στο βαθύ κάθισμα από όρθια θέση παρατηρείται περιορισμός κάμψης ΔΕ ισχίου στις 90ο, 16) αξιολόγηση ανισοσκελίας κάτω άκρων: μέτρηση λειτουργικής βράχυνσης σκελών από την προσθία άνω λαγόνια άκανθα: ΑΡ 95 cm, ΔΕ 93 cm, διαφορά 2 cm, μέτρηση φαινομενικής βράχυνσης σκελών από τον ομφαλό: ΑΡ 103 cm, ΔΕ 101 cm, διαφορά 2 cm, το δε ΔΕ κάτω άκρο εμφανίζει βράχυνση 2 cm σε σχέση με το ΑΡ κάτω άκρο, 17) αξιολόγηση ατροφίας τετρακεφάλων αμφοτέρων των σκελών με μέτρηση της περιμέτρου τους στα 12 cm από τον άνω πόλο της επιγονατίδας: ΑΡ 47 cm, DE 48 cm, 18) από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώνεται μικρής έκτασης ετερότοπη οστεοποίηση ΔΕ ισχίου στην περιοχή πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα, σταδίου ΙΙ κατά Brooker, ευμεγέθης πώρος στην περιοχή του συντριπτικού διαυποτροχαντηρίου κατάγματος (ελεύθερο οστικό τμήμα πλησίον του ελάσσονα τροχαντήρα που συνοστεώθηκε με το μηριαίο οστούν), που συμμετέχει στα λειτουργικά ενοχλήματα του ασθενή και στο περιορισμό της κινητικότητας ΔΕ ισχίου. 

Στο σπινθηρογράφημα οστών, στο οποίο υποβλήθηκε ο ενάγων στις .... επιβεβαιώνεται η παρουσία μικρής ετερότοπης οστεοποίησης πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα στο ΔΕ ισχίο, χωρίς ενεργό μεταβολική δραστηριότητα. 

Στην ίδια ιατρική πραγματογνωμοσύνη σημειώνεται, ότι ο ενάγων είναι ικανός να αυτοεξυπηρετείται, ότι αναφέρει λειτουργικά ενοχλήματα από το ΔΕ ισχίο στην προσπάθεια κάμψης του, προκειμένου να φορέσει τις κάλτσες του ή να δέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του, ότι ακολουθεί πρόγραμμα τακτικής άσκησης σε γυμναστήριο για ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων ΔΕ κάτω άκρου, ότι το βάδισμά του δεν ξεπερνά τα 1.500 m λόγω εμφάνισης λειτουργικών ενοχλημάτων από ΔΕ ισχίο, ότι δεν μπορεί πλέον ν΄ ασχοληθεί με τις αθλητικές δραστηριότητες (στίβο, ποδόσφαιρο, basket), με τις οποίες ασχολούνταν πριν το αυτοκινητιστικό ατύχημα και τον τραυματισμό του, ότι στην υπηρεσία γραφείου που απασχολείται πλέον ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, απλά νοιώθει κόπωση μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή σε παρατεταμένη καθιστική θέση (άνω των 2 ωρών). 

Τέλος, κρίθηκε, από τον ως άνω ιατρό δικαστικό πραγματογνώμονα ότι το ποσοστό της μερικής μόνιμης αναπηρίας του ενάγοντος υπολογίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 47,5% και μέγιστο στο 64% (συντριπτικό διαυποτροχαντήριο κάταγμα ΔΕ μηραίου, κάταγμα ιερού οστού ΔΕ, κατάγματα ηβοϊσχιακών κλάδων αμφω). 

Η αναπηρία και η παραμόρφωση του σώματος του ενάγοντος θα επηρεάσει το μέλλον του, τόσο το προσωπικό - οικογενειακό, όσο και το επαγγελματικό. 

Επιπλέον οι συνεχείς ιατρικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές καθώς και η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, με όλες τις επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή, έχουν επιφέρει την ψυχική του καταρράκωση, επιπτώσεις που πιθανόν να επηρεάσουν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις αλλά κυρίως επαγγελματικά. 

Επιπλέον η άνω αναπηρία του ήδη επηρεάζει το οικονομικό του μέλλον, αφού σύμφωνα με τη γνωμάτευση της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής είναι ανίκανος για ( εργασία ) την ενεργό υπηρεσία, ικανός όμως για την υπηρεσία γραφείου χωρίς να φέρει όπλο, προκειμένου να εκτελεί συγκεκριμένες και μόνο υπηρεσίες, ανάλογα με τις αυξημένες απαιτήσεις σωματικές και ψυχικές καταπονήσεις της υπηρεσίας αυτής. 

Ειδικότερα ο ενάγων κρίθηκε ικανός να απασχολείται ως διαχειριστής υλικού - χρηματικού, εκφωνητής σε κέντρο R/T, ασυρματιστής, χειριστής - προγραμματιστής Η/Υ, γραμματέας, χειριστής, τηλετύπου, τηλεφωνητής, επιτελής γραφέας, διεκπεραιωτής, αρχειοθέτης, δακτυλογράφος καθώς και κάθε άλλη γραμματειακή υπηρεσία σε ευρεία έννοια, η οποία εκτελείται μέσα σε στεγασμένο χώρο και απαιτεί κυρίως πνευματική απασχόληση, εργαζόμενος μόνο πρωί και απόγευμα και όχι Σάββατο - Κυριακή και αργίες, υπηρεσίες επιφυλακής. 

Επίσης, η άνω αναπηρία του είναι δυνατό να επιδράσει δυσμενώς και περαιτέρω στην επαγγελματική του αποκατάσταση, ήτοι την περαιτέρω ανέλιξή του, καθόσον, με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, αποτελεί αρνητικό στοιχείο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της οικονομικής εξελίξεως και προαγωγής του, αφού οι βαρυνόμενοι με αναπηρία μειονεκτούν και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας έναντι των υγιών συναδέλφων τους, οι δε δυσμενείς συνέπειες καθίστανται περισσότερο έντονες σε περιόδους οικονομικών δυσχερειών και στενότητας στην αγορά εργασίας. 

Περαιτέρω η άνω αναπηρία θα επιδράσει δυσμενώς και στην κοινωνική εξέλιξη του ενάγοντος (κοινωνικές συναναστροφές, σχέσεις με το άλλο φύλλο κλπ.), αφού δημιουργεί σ' αυτόν αισθήματα μειονεξίας και εν γένει διαταραχές συμπεριφοράς. 

Πρέπει, επομένως, λόγω της παραμόρφωσης του σώματός του και της μερικής μόνιμης αναπηρίας του να του επιδικαστεί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 931 ΑΚ πρόσθετη ειδική αποζημίωση, την οποία το Δικαστήριο καθορίζει στο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000€) ευρώ. 

Περαιτέρω, κρίθηκε, ότι, ενόψει των συνθηκών που έγινε η σύγκρουση, της έκτασης του τραυματισμού του ενάγοντος, της ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας αυτού, της ανικανότητάς του προς εργασία, του βαθμού υπαιτιότητας του πρώτου εναγομένου, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των μερών (πλην του Επικουρικού Κεφαλαίου, του οποίου η ευθύνη είναι εγγυητική), πρέπει να επιδικαστεί στον εν λόγω ενάγοντα, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη, το ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο, μετά τη στάθμιση των κατά νόμο στοιχείων, κρίθηκε εύλογο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Αν και τα ποσά μάλλον φαίνονται μικρά για το μέγεθος της σωματικής βλάβης που υπέστη ο ένστολος, κατά τα λοιπά η απόφαση αυτή ακολουθεί την πεπατημένη της νομολογίας και δέχεται ότι θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος μερικά ανάπηρο και ανίκανο για εργασία δικαιούται ειδική αποζημίωση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της αναπηρίας στην μελλοντική του εξέλιξη και ηθική βλάβη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ