Ηθική βλάβη λόγω ρήξης συνδέσμων γόνατος και κατάγματος κερκίδας

Η ηθική βλάβη λόγω ρήξης συνδέσμου γόνατος και κατάγματος κερκίδας χεριού είναι το θέμα που θα εξετάσουμε.

Η ηθική βλάβη καλύπτει τη στενοχώρια, την ταλαιπωρία και τη δοκιμασία που υπέστη το θύμα του τροχαίου ατυχήματος από τον τραυματισμό του μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η κινητική του ικανότητα που επλήγη τόσο από τη ρήξη συνδέσμου γόνατος όσο και από το κάταγμα κερκίδας χεριού.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν το Ελληνικό Δίκαιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης ή ηθικής βλάβης ανά είδος τραυματισμού για την αποζημίωση του θύματος τροχαίου ατυχήματος.

Κάθε υπόθεση κρίνεται ξεχωριστά και τα ποσά που επιδικάζονται για την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που επιδικάζονται κυμαίνονται σημαντικά ανά περίπτωση ανάλογα με το συγεκριμένο τραυματισμό και το συγκεκριμένο τροχαίο  ατύχημα.

Αμέσως παρακάτω θα δούμε ένα απόσπασμα από δικαστική απόφαση που επιδίκασε ηθική βλάβη 18.000€ σε θύμα τροχαίου ατυχήματος που υπέστη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος και κάταγμα κερκίδας χεριού:

Ο ενάγων εξ αιτίας του ανωτέρω τροχαίου ατυχήματος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο ..., όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάκωση δεξιού γόνατος, ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου δεξιού γόνατος και κάταγμα κάτω πέρατος αριστερής κερκίδας. Του τοποθετήθηκε νάρθηκας και του δόθηκαν οδηγίες και στη συνέχεια εξήλθε από το νοσοκομείο και συνεστήθη επανέλεγχος. 

Λόγω των επίμονων πόνων επανεισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας και διαπιστώθηκε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, διαταραχή της μορφολογίας του οπίσθιου χιαστού, ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου, οίδημα μυελού στους μηριαίους κονδύλους και έσω κνημιαίο κόνδυλο και κάκωση μαλακών μορίων ιγνυακής χώρας και εκτεταμένη κάκωση μαλακών μορίων επιφάνειας του γόνατος

Εξήλθε από το Γενικό Νοσοκομείο ... και του συνεστήθη να φέρει μηροκνημικό νάρθηκα. Ακολούθως εξετάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ... όπου διαπιστώθηκε αστάθεια δεξιού γόνατος και άλγος από το τροχαίο ατύχημα που υπέστη. 

Επειδή, όμως, οι συνέπειες του τροχαίου ατυχήματος, ως προς το γόνατό του επέμεναν, ο ενάγων εισήχθη στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ... και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου και έξω θυλακοσυνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού συνδέσμου παραμένοντας νοσηλευόμενος.

Λόγω του επίδικου τροχαίου ατυχήματος που οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του πρώτου εναγομένου οδηγού του οχήματος,  ο ενάγων δοκίμασε ψυχική ταλαιπωρία, σωματικό πόνο και θλίψη, από την ανωτέρω αναφερθείσα βλάβη της υγείας του και έτσι υπέστη ηθική βλάβη, για την οποία δικαιούται χρηματική ικανοποίηση, το ύψος της οποίας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών της επίδικης σύγκρουσης, το βαθμό πταίσματος του οδηγού, τη βαρύτατη σωματική βλάβη που του προκλήθηκε, το νεαρό της ηλικίας του κατά το χρόνο του ατυχήματος, καθώς και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση αυτού και του πρώτου εναγομένου, πρέπει να καθοριστεί στο ποσό των δέκα οκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ.

Παλαιότερα είχαμε δει αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη και αποζημίωση ηθικής βλάβης λόγω κατάγματος στα πλευρά .

Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο, πατήστε το σύνδεσμο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Η ταλαιπωρία  του θύματος τροχαίου ατυχήματος που υπέστη σοβαρό τραυματισμό (ρήξη συνδέσμου γόνατος, κάταγμα κερκίδας χεριού) αποκαθίσταται ως ηθική βλάβη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ